tiistai 1. lokakuuta 2013

Ok, ok, sitä reseptii nii ei mee heti alusta iha överiks tää homma!


Aattelin viel tähä iltaan heittää yhen postauksen, enempi ruokaan liittyvä viel jopa.
Eli nyt ku mul on tää sairas lihaton menossa, ja ehk jollai muullaki, nii tää on iha ajankohtane! Linssit.  Joo siis kaikki ajattelee et HYIVITTU MIKÄ LINSSI MITÄ NOI ON ONKS TOI EES RUOKAA MISSÄ NE EES KASVAA MUKA, mut siis KVG, niistä saa oikeesti aika hyvii safkoi tehtyy, vaikka ne iteksee maistuu vähän tylsältä. Kyl niitä käytetää usein myös ihan pelkkänä lisukkeena sillei riisin tapaan, mut ite en kyllä sillei oikeestaan, vähän turhan tylsä, jotai muhennosta vähintää pitäs tehä. Jokatapakuses, sitä ohjetta sit, eli linssikeitto. How cool is dat!

Linssikeitto

-200g punasia linssejä (vihreetki käy)
-oliiviöljyy
-2 sipulia 
-4 kynttä valkosipulia
-chiliä (1 tuore tai kuivattua maun mukaan)
-mustapippurii tai pippurisekotusta
-suolaa
-1tl sokeria
-1tlk (onkohan se 2dl) tomaattimurskaa tai 3 tuoretta tomaattia (tai vaikka molempii)
-1 Sitruuna
-purkillinen kidneypapuja
-vettä

näillä määrillä sitä tulee aika reippaasti, siitä syö useemman päivän kyl, en mä osaa sanoa et monellekko henkilölle, kun noi määrätkin itellä vaihtelee aika usein, emmä ikinä mittaa yhtää mitään, sori.
Keiton päälle teen vähän tulisuutta viilentämään sellasen valkosipulijogurttijutskan, mikä muuten käy ihan törkeen hyvin kaiken iltamätön kaa, ku tuutte sit baareista kotii!

Se kuuluisa valkosipulisetti:

-Kreikkalaista/turkkilaista jogurttia (niitä on isompii ja pienempii. ostan aina sen  isomman ja teen sen koko setin siihen purkkiin)
-Valkosipulia maun mukaan
-1tl suolaa (tänki voi maistaa et millo ittee miellyttää.)
-paljon mustapippuria (tai ite käytän sellasta pippurisekotusta, siinä on kai musta-, viher- ja rosepippurii.)

Tää safku kannattaa alottaa siitä jogurttimeiningistä, jos et haluu sitä siihen päälle, nii älä sit tee sitä, mee vaikka nukkumaa äläkä syö mitää! Tää tosiaan kestää jonkun aikaa jääkaapissa maustua. Ite tykkään valkosipulista aika paljon, laitan usein sen jääkaappiin maustumaan jo edellisenä iltana. Toimii kyl ihan parissakin tunnissa jos sekottelee vähän välii.

Mut tosiaan ekaks valkosipulit pieneks,kannattaa raastaa nii saa isoimman maun irti, itellä on tapana laittaa seittemän kynttä, mut iha mite maistuu. Sit vaan kaikki sinne jogurttipurkkiin vaan, kunnon sotkua väsätään siitä!  Mausteet perään, ja jääkaappiin maustumaan. Kantsii sekotella välillä nii makuki sekottuu paremmin. Se ei ollu sen vaikeempaa.

Sit siihen ite keittoon. Siinä on sellane hankala jutska, ku ne linssit on aika vammasii periaattees. Jotkut linssit on sellasii et niitä pitää liottaa että niistä irtoo niitä myrkyllisiä aineita, mahan saa kipeeks jos ei liota. Mut on kyllä linssejä mitä ei tarvii ees liottaa, pestä vaa. Lukasee vähän sitä pakettii niin selviää. Vaikkei tarviis liottaa, nii kantsii kyl, keittämisaika pienenee jonkun verran ku liottaa 20min, ja saat nopeemmin sitä safkaa.

 Mut nii, tosiaa se keitto:

1. Levy kuumaks, ja kattilaan oliiviöljyä. Ihan reilusti vaan. Leiki sen hetken vaikka Jamie Oliverii, iha kunnolla.
2. Sit pilkotaan siihen sipulit. Kaikki sipulit. Valkosipulit myös.
3. Lisätään sipuliöljysettiin mausteet myös, suolaa ei välttämättä, mut ainakin chilit ja pippurit jne. mitä haluat käyttääkään. Maut sekottuu kivasti öljyyn, eikä keitossa oo sit sellasia mausteisia palasia, vaan se leviää mukavasti koko keittoon.
4. tomaattimurska sekaan vaan. Tässä vaiheessa voi myös pilkkoo ne tomaatit jos niitä on heittää sinne. (ihansama minkä kokosiks pilkkoo, soossiks se kuitenki menee.)
5. Sit lopuks ne linssit likoomasta, ja kattilaan. Jos ne ei ollu likoomassa, niin ei haittaa. Huuhtelee ja laittaa sinne vaan. Kestää vaan pidemmän aikaa keitellä.
6. Sit kannattaa tässä vaiheessa lisää vettä sinne sillein että ne linssit oikeesti keittyy siellä, eikä tarvii kokoajan miettiä että palaako se setti nyt pohjaan. Ainakin muutaman desin, enemmänki voi varmuuden vuoks. Ja kannattaa silti sekotella välillä.
7. Keitellään joku 20min. Ja tosiaan ainakin 10min pidempään jos niitä linssejä ei liotettu. Ihan loppuvaiheessa voi heittää ne pavutkin sinne, purkissa ne on valmiiks kypsiä, niin niitä nyt ei tarvii mitenkään kypsentää. Jos käyttää iha raakoja, nii ne nyt vaatii sitte oman duuninsa, ja kypsennysaika on jotai sairasta. Yleensä aina ostan ihan säilykkeenä.
8. SIT ku linssit on kypsiä, niitä voi maistaa et onko ne pehmeitä, nii soseutetaan koko setti sauvasekottimella. tässä vaiheessa voi lisätä vettä sillein että saa koostumuksesta mukavan. Tee just sellasta ku haluut!
9. Viimesenä sit suolaa, lisää pippuria jos on tarvetta, ja sit sen yhen sitruunan mehu sekaan, ja kunnon sekotus vielä. Tähän vois laittaa vielä sellasen optional aineen, eli kermaa voi vähän pistää siihen näköö parantaan, mut eeääh emmä.
10. Keittoo lautaselle, ja sopiva määrä aiemmin tehtyä valkosipulijogurttisettiä päälle. 


Ruisleipä bärisee tän kanssa, ja ruokajuomaks voisin suositella vaikka esim bissee.
Ei maksa paljoo mitää, ja oikei on maistuva. Tää on testattu siis ihan sivullisilla koe-hipeillä, "helevetin hyvä!" tais olla tuomio, tai jotain.

Ainii, ja lisään tähä viel sen et yleensä pyrin jonkunlaista kuvaakin heittään aina ku teen jotai, mut nyt ei ollu just. Lisäilen vaikka myöhemmin ku teen tätä täs kuussa.

Koittakaa jos uskallatte!

Sori. Oltiin tossa pihalla, niin tuli puheeks vanhat tupakkamainokset, ja miten laimeeta ja tylsää nykymainonta on yleensäkin jokapaikassa. Kattelin sit muutamia vanhoja kunnon mainoksia, ja pakko heittää tänne yks, liian kova:






Sori oikeesti.

4 kommenttia:

  1. OMG, pitäskö kokeilla. Oon aika käsi noiden kasviseväiden kans, mut hei näin hyvii ohjeita ollu ehkä ikinä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kantsii hei testaa, on toi oikeestikki iha hyvä! Ei siitä ehkä mitää myrkytystä saa.

      Poista
  2. meillä oli just tänään puhe oliveri öljyn käytöstä ku katottii sen jotain sen shöwta :D eikö jätkä kuittaa täällä heti :Dd siisti idea tää blogi juttu !
    -Jonne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. dänks! oon jo pidemmän aikaa kelaillu et vois olla hauska vähä jakaa jotai jutskii. Ja mun mielest se jamie on kyl iha överi jäbä sen oliiviöljynsä kaa, naurettavaa :Dd mut on se kyl iha jees välillä seki!

      Poista